duminică, 12 septembrie 2010

Fructele si importanta lor

A manca sanatos a inceput sa devina un mod de viata. Se pare ca telul oamenilor nu este doar sa traiasca mai mult, ci a trai o viata mai lunga, sanatoasa. Consumarea zilnica de fructe poate ajuta la asta.
Studii recente au demonstrat ca antioxidantii din fructe furnizeaza o multitudine de beneficii, cum ar fi efectul de anti-imbatranire al fructelor de afine sau efectul de calmare a durerilor articulare al cireselor. Substantele continute de fructe sunt un adevarat dar dat de Mama Natura.
In continuare, iata efectele catorva fructe:
Ciresele (visinele) - fructele pline de energie
Pe langa faptul ca sunt o adevarata sursa de sanatate, ultimele cercetari demonstreaza ca acestea au puterea sa aline in mod natural durerile incheieturilor cauzate de guta, artrita sau inflamatii.
Substanta minune din cirese se numeste antocianina. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Michigan, visinele contin antocianine si flavonoide, care inhiba enzimele Cyclooxygenase-1 si -2, prevenind inflamatiile din corp. Acesti compusi au efecte similare cu cele ale aspirinei.
Sunt preferate sucurile, dar nici fructele proaspete nu sunt date la o parte, exista chiar si suplimente nutritive care contin extracte de cirese (sau visine).
Fiind surse bogate de antioxidanti, ciresele ajuta in lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima. Antioxidantii sunt vitamine, minerale si alti compusi care ajuta la incetinirea procesului de oxidare. In cirese exista cel putin 17 compusi cu proprietati de antioxidanti. Antioxidantii ajuta la prevenirea sau inlaturarea efectului radicalilor liberi asupra celulelor din organism. Un radical liber este, de fapt o molecula cu un electron lipsa. Un antioxidant, precum vitamina C, E, sau beta-caroten, doneaza radicalului liber un electron. Daca antioxidantii nu ar fi prezenti, radicalii liberi isi procura electronul lipsa din structura vitala a celulelor din organism, producand disfunctii care intr-un final duc la diferite afectiuni.
Afinele - cele mai importante surse de antioxidanti
Afinele se pare ca sunt fructele cu cea mai mare capacitate de antioxidant. Cercetatorii au obtinut efecte favorabile prin folosirea afinelor in cazul pierderilor de memorie pe termen scurt care apar in procesul de imbatranire. De fapt, afinele s-au dovedit un aliment foarte eficient in lupta contra proceselor de imbatranire.
Studiile efectuate au demonstrat ca afinele au o putere de antioxidant mai mare decat alte 20 de fructe. Efectul de antioxidant dar si cel de antiinflamator al afinelor, ajuta in lupta contra bolii Alzheimer, cancerului ori afectiunilor cardiace.
De asemenea, afinele previn o serie de afectiuni oculare care duc la orbire. In Japonia erau numite "fructele vazului". Consumul de afine ajuta la reducerea oboselii oculare si imbunatateste vederea nocturna.
Nu trebuie omis nici faptul ca, afinele contin o serie de compusi care lupta impotriva bacteriilor responsabile pentru infectiile care apar la nivelul tractului urinar.
Zmeura
Fructele de zmeur sunt un adaos foarte hranitor in alimentatie. Pe langa faptul ca sunt delicioase, contin vitamine, antixidanti si fibre. Aceste fructe sunt ideale ca gustare proaspata si sanatoasa, iar datorita continutului de fibre au un rol important in mentinerea sanatatii tractului gastro-intestinal, ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer, previn bolile de inima si reduc hipertensiunea arteriala, dar reduc si riscul de diabet. Ultimele cercetari efectuate, arata ca zmeura in alimentatie ajuta la reducerea colesterolului din sange.
Capsunile
Studiile au aratat ca fructele de capsune ajuta la mentinerea unei bune functionari a sistemului digestiv precum si la scaderea nivelului de colesterol din sange. Antioxidantii continuti de capsuni sunt foarte usor absorbiti de organism.  
Capsunile sunt fructe pe cat de gustoase, pe atat de bogate, in fibre si substante nutritive (vitamina C, potasiu - care ajuta la mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale), un adevarat cocteil de sanatate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu