Cu totii cred ca ne dorim o dantura sanatoasa si stralucitoare. Uneori oricat de des ne-am spala pe dinti vedem ca dintii nostri nu sunt ata de albi pe cat ne-am dori, respiratia are un miros neplacut, iar gingiile par rosii si umflate.
Exista insa numeroase solutii de a scapa de aceste probleme pe cale naturala, fara costuri si eforturi mari.
O problema destul de des intalnita este asa-numita gingivita, gingii sensibile, inflamate, rosii si foarte dureroase. Aceasta problema are la origini fumatul, o alimentatie necorespunzatoare, o igiena orala precara si depunerile de tartru.
Propolisul se foloseste diluat in putina apa, apoi se tamponeaza gingiile de cateva ori pe zi cu o bucatica de vata inmuiata in solutie.
De ajutor sunt si unguientele din musetel si salvie pe care le gasiti la farmacie.
Desi nu multi stiu si frunzele de nuc ajuta la tratarea gingivitei, daca se face gargara cu infuzie din aceasta planta (3-4 frunze la 1 cana de apa).
Funzele de patlagina fie consumate proaspete, fie gargara cu infuzie, ajuta la dezinflamarea si cicatrizarea gingiilor.
Periajul dintilor cu bicarbonat si zeama de lamaie ajuta atat la intarirea gingiilor, cat si la albirea dintilor, o alta problema cu care ne confruntam.
Tot pentru albirea dintilor ne ajuta si sarea de bucatarie, daca se freaca usor dintii cu un tampon de vata cu sare.
Capsunile, aceste delicii ale inceputului verii ne ajuta in combaterea ingalbenirii dintilor.
Deasemenea consumul de telina si de alune ne ajuta la mentinerea unei danturi albe si stralucitoare.
Nu trebuie sa uitam ca pentru a avea dinti albi si stalucitori trebuie sa renuntam la fumat, la cafea, cola, vin rosu...pentru ca acestea „ajuta” la ingalbenirea dintilor.
O alta problema...cu care ne confruntam...si care poate fi chiar jenanta, este respiratia urat mirositoare.
Un ajutor important ni-l ofera patrunjelul consumat fie crud, fie sub forma de infuzie (1 pumn de frunze proaspete la 2 cani de apa fiarta).
Salvia ne ajuta sa avem o respiratie proaspata fie ca mestecam frunzele proaspete, fie ca se face gargara cu infuzie de 2 ori pe zi.
Gargara cu ceai de ienupar (cateva picaturi de ulei intr-o cana de apa) , ne ajuta deasemenea la la improspatarea respiratiei.
Pentru o respiratie proaspata putem mesteca dupa masa si/sau intre mese cateva fructe de chimen dau cateva frunze de menta.
In cazul femeilor problemele privind o dantura sanatoase se pot datora si transformarilor hormonale din timpul vietii ( pubertate, menstruatie, folosirea anticonceptionalelor, sarcina, alaptare, menopauza).
Aceste transformari pot duce la gingivita, carii dentare, modificarea simtului gustativ, de aceea se recomanda o igiena orala corecta si constanta, controlul medical la cel mult 6 luni si o alimentatie sanatoasa, saraca in zahar si amidon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu